Verschenen op 17 januari:
Het langverwachte boek over de omslag van een matriarchale cultuur naar een door mannen gedomineerde maatschappij en de hoopvolle weg naar nu… |
In mijn boek De verloren godin onderzoek ik hoe het mogelijk is geworden dat de vrouw lange tijd als minder-waardig werd beschouwd. Wat is er gebeurd in de omslag van een matriarchale cultuur naar een door mannen gedomineerde maatschappij? Ooit stond het vrouwelijke hoog in aanzien. Dit blijkt uit duizenden vondsten van venusbeeldjes en beelden van ‘de godin’; symbolen van vruchtbaarheid, leven en verbinding. De verschuiving van de verering van een ‘moedergodin’, via haar ‘kinderen’ – godinnen én goden – , naar een geloof in een strikt mannelijke god bracht veel maatschappelijke en culturele veranderingen met zich mee. Helaas ging deze transformatie vaak gepaard met het systematisch ondermijnen van de positie van de vrouw. Schrijnend zijn bijvoorbeeld de uitspraken van kerkvaders als Albertus de Grote, die schreef: “De vrouw is een mislukte man en bezit daarmee vergeleken een defecte en foutieve natuur,” en Augustinus, die stelde dat “niets de mannelijke geest zo van zijn hoogten naar beneden haalt als het liefkozen van een vrouw.” Ondanks deze dieptepunten zijn er in de geschiedenis van de vrouw-manrelatie ook lichtpunten te vinden. De ‘godin’ blijft steeds terugkeren in diverse vormen, als een symbool van hoop, kracht en gelijkwaardigheid. Via strijdbare vrouwenbewegingen en denkers als Rudolf Steiner en Carl Gustav Jung evolueert onze cultuur langzaam maar zeker naar een nieuwe balans, waarin het vrouwelijke en mannelijke elkaar aanvullen en versterken. Daar doe ik in dit boek verslag van. Tekst op de achterflap: Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en bol. |
Lou Salomé
Lou Salomé (1861-1937) is wereldwijd bekend geworden door haar relaties met Friedrich Nietzsche, Rainer Maria Rilke en Sigmund Freud. In de twintigste eeuw werd zij vanwege haar omgang met deze en andere beroemde mannen vaak weggezet als een femme fatale.
In dit boek nuanceert Jacob Slavenburg dat beeld. Met intense hartstocht klampte Lou Salomé zich vast aan het leven. Dat klinkt door in de romans die ze schreef, maar vooral ook in haar essays. Als filosofe, theologe en psychologe waren haar inzichten in het wezen van de mens in haar tijd baanbrekend. De klassiek geworden vraag van Sigmund Freud, ‘Was will das Weib?’, is door Lou Salomé volledig beantwoord. Zij maakte de vrouw tot onderwerp van haar werk, in plaats van object. Moedig ontleedde ze met grote verve de man-vrouwverhouding. Daarbij drong ze diep door in het wezen van de vrouw, haar liefdesleven en seksualiteit.
Verkrijgbaar bij lokale boekhandel, de uitgever en www.bol.com
Nieuwe serie boeiende films!
“Ons Romantisch Verleden” gaat over onze wortels in de eeuw van de romantiek. In deze serie neem ik je mee naar de ongelofelijk boeiende eeuw van de Romantiek. Waarom boeiend? Omdat er zoveel herkenningspunten in te beleven zijn uit ons eigen bestaan. Alles heeft een geschiedenis en door die te kennen, begrijpen we meer van het heden. Wist je bijvoorbeeld dat er al in 1853 een oorlog op de Krim werd gevoerd met de Russen in de hoofdrol? En dat in de Frans-Duitse oorlog van 1870 de basis werd gelegd voor de eerste wereldoorlog, waaruit weer de tweede wereldoorlog voortvloeide?
We gaan naar musea om de prachtige schilderijen uit de Romantiek te bewonderen die je hier in beeld verschijnen, inclusief hun boeiende achtergronden. Maar ook de boeiende verhalen over de literatuur uit die tijd die nog seeds tot de bestsellers behoren. Ik besteed in deze hoor- en kijkcolleges ook veel aandacht aan moedige vrouwen die, dwars tegen de heersende mores van die tijd, schitterende zaken voortbrachten. De herfst zal te kort zijn om al dat moois langs te zien trekken…
In de 22 afleveringen van deze serie maken we kennis met boeiende aspecten van de eeuw van de Romantiek in kunst, literatuur en maatschappij en ontmoeten we zeer uiteenlopende pioniers als Schubert, Verdi, Garibaldi, Blavatsky, Koning Willem II, Graham Bell, Edison, Bismarck, Florence Nightingale, Schopenhauer, Wagner, Freud, Chopin, George Sand, Darwin, Camille Claudel, Lou Salomé, Nietzsche, Alma Mahler, Dante Gabriel Rossetti, Ary Scheffer, Delacroix, Alexandre Dumas, Jan Toorop, Mathilde Wesendonck, Aletta Jacobs, James Ensor en vele, vele anderen.